Četvrtak, 04. Sep. 2003.
 

ODJELJENJE ZA PREVARE KANCELARIJE VISOKOG PREDSTAVNIKA ZA BOSNU I HERCEGOVINU TVRDI

Milan Janković Cepter umiješan u ubistvo Pavla Bulatovića

     

Odjeljenje za prevare kancelarije visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Pedija Ešdauna, istraživalo je tokom 2000. godine poslovanje g. Filipa Ceptera i njegove "Cepter" grupe.
Gospodin Filip Cepter se ranije zvao Milan Janković.
Nakon temeljnog istraživanja poslovanja "Cepter" grupe, Odjeljenje za prevare zaključilo je da je gospodin Filip Cepter opasan kriminalac, a njegova kompanija kriminalno preduzeće sa širokim spektrom kriminalnih aktivnosti. U opširnom izvještaju ovog Odjeljenja, do kojeg je došao "Dan", navodi se da su istraživači došli do "sopstvenog maksimuma" i da ne mogu da se više bave istraživanjem njegovih poslova, ali da su spremni da svakoj nacionalnoj agenciji pruže pomoć na teritoriji BiH.
U izvještaju se, kratko, navodi istorijat ovog istraživanja. Decembra mjeseca 2000. godine, službenici Svjetske banke, Odjeljenje za borbu protiv korupcije i finansijske malverzacije tražili su od Odjeljenja za prevare OHR mišljenje o Cepter Komerc banci iz Banja luke. ACFIU je dobio neformalne podatke od njemačke ambasade iz BiH da je vlasnik ove banke Milan Janković (Filip Cepter), poznati kriminalac umiješan u pranje novca i šverc oružja i da bi Svjetska banka trebalo da razmisli o obnavljanju kreditne linije RS, a preko ove banke.
Odjeljenje za prevare visokog predstavnika za BiH, ustanovilo je da su pod uticajem g. Ceptera u Republici Srpskoj gospodin Mladen Ivanić, predsjednik Vlade Republike Srpske, tadašnji ministar finansija Milenko Vračar i gospođa Biljana Marić, ministar pravde u tadašnjoj vladi g. Ivanića. Ona je, prije postavljenja na ovo mjesto, bila zaposlena u "Cepter" kompaniji.
Istraživači ovog odjeljenja su u Srbiji, preko svojih povjerljivih izvora, ustanovili da g. Cepter prodaje oružje alžirskim teroristima za operacije u Francuskoj, kao i da je odgovoran za ubistvo ministra odbrane SRJ Pavla Bulatovića.
Gospodin Milan Janković (Filip Cepter) glavni je finansijer Demokratske stranke iz Beograda. Bio je nerazdvojan drug sa pokojnim premijerom Zoranom Đinđićem, a sada mu je glavna spona sa većinom srpskih ministara gospodin Vladimir-Beba Popović i Zoran Janjušević.
Kriminalne aktivnosti gospodina Ceptera je nemoguće za sada ispitati, jer su ključni članovi srpske vlade na platnom spisku gospodina Ceptera.
Izvještaj Odjeljenja za prevare visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu može poslužiti kao osnova za hapšenje g. Filipa Ceptera i njegovih pomagača iz srpske vlade. Ali..

Milovan BRKIĆ

 

BivŠi savjetnik za bezbjednost srpskih premijera nudio svoje teroristiČke usluge

Janjušević šokirao Miloševića

Afere odlazećeg savjetnika za nacionalnu bezbjednost pokojnog premijera Zorana Đinđića i aktuelnog premijera Zorana Živkovića nesmanjenom žestinom drmaju srbijansku vladu.
Kako "Dan" saznaje iz izvora bliskih odbrani bivšeg predsjednika SRJ Slobodana Miloševića, Zoran Janjušević je svoje "usluge" nudio i njemu lično.
U vrijeme kada je Republici Srpskoj savjet bezbjednosti uveo ekonomske sankcije, i SRJ je na Drini postavila rampe. Novinari Srpske televizije sa Pala u to vrijeme nijesu štedjeli Miloševića i njegovu politiku.
Koristeći se poznanstvom sa tadašnjim predsjednikom Vlade srpske Krajine Borislavom Mikelićem, Janjušević je tražio prijem kod predsjednika Miloševića.
Na sastanku kod predsjednika SRJ g. Zoran Janjušević je ponudio da za sto hiljada njemačkih maraka digne eksplozivom zgradu srpske televizije na Palama, koja kritikuje politiku Miloševića prema bošnjačkim Srbima.
Oni koji su prisustvovali tom sastanku potvrdili su novinaru "Dana" da je predsjednik Milošević bio šokiran predlogom. Obratio se Borislavu Mikeliću oštrim riječima: "Što si, Boro, doveo ovog razbojnika?".
Ubrzo poslije ovog sastanka, kod Zvornika je utopljen glavni i odgovorni urednik Srpske tevelizije Risto Đogo. NJegova smrt nikada nije istražena, mada bi Janjušević možda mogao da pomogne da se odgovori i na ovo pitanje.
I nakon odlaska sa mjesta savjetnika za nacionalnu bezbjednost, Janjušević je među najznačajnijim pojedincima u Srbiji, u čijim rukama je koncentrisana ekonomska, politička i mafijaška moć.
Milovan BRKIĆ
 

Četvrtak, 04. Sep. 2003