Ko je Milan VeruoviĆ, ranjeni tjelohranitelj Zorana ĐinĐiĆa.

VIJEST DANA: Premijera čuvali mafijaši

~Istraga povodom ubistva premijera, pokazala je da su kamere na zgradi Vlade Srbije, dva dana ranije prestale da rade~ Izlazeći iz službenog automobila, premijer je naišao na zaključana vrata, i tu je i strijeljan

Pokojnog premijera Srbije Zorana Đinđića obezbjeđivali su pripadnici Šeste uprave Bezbjednosno-informativne agencije (BIA), koji su u službu državne bezbjednosti došli iz svijeta podzemlja. Ranjeni tjelohranitelj premijera Đinjića, Milan Veruović, koji se oporavlja od teških povreda zadobijenih prilikom atentata na predsjednika srpske vlade, rođen je 11. aprila 1971. godine u Beogradu.
Krivično vijeće Okružnog suda u Beogradu, kojim je predsjedavao sudija Ilija Simić, osudilo je u predmetu K. br. 373-93 Milana Veruovića zbog krivičnog djela iz člana 246 stav 1 Krivičnog zakona SRJ (proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga) na kaznu zatvora od sedam mjeseci, uslovno na dvije godine.
Protiv navedene odluke nije se žalio ni javni tužilac, ni osuđeni Veruović.
Veliko krivično vijeće Okružnog suda u Beogradu u predmetu K. br 463-96 oslobodilo je optuženog Milana Veruovića i njegove saučesnike Vladimira Jovanovića, zvanog Japanac, Bećiri Đorđa i Dibrani Kamera krivične odgovornosti, usljed nedostatka dokaza, a po optužnici beogradskog Okružnog javnog tužilaštva da su izvršili krivično djelo iznude iz člana 180 stav 3 KZ RS.
Protiv ove presude žalio se okružni javni tužilac, ali je Vrhovni sud Srbije svojom presudom KZ I 1706-97 od 21. maja 1998. godine, tužiočevu žalbu odbio kao neosnovanu.
Saučesnici g. Veruovića g. Vladimir Jovanović Japanac i g. Bećiri i Dibrani poznati su kao članovi surčinskog klana. G. Vladimir Jovanović Japanac odgovarao je pred Višim sudom u Podgorici zbog pokušaja atentata na g. Vuka Draškovića, ali je tužilac odustao od gonjenja, usljed nedostatka dokaza.
Potpuno je neshvatljivo kako je nakon 5. oktobra 2000. godine g. Veruović zasnovao radni odnos u tadašnjoj Službi državne bezbjednosti, imajući u vidu činjenicu da je osuđivan zbog teškog krivičnog djela, i da kriminalistička policija o njemu ima debeo dosije.
Obezbjeđenje pokojnog Đinđića došlo je iz redova podzemlja, i bilo je potpuno neobučeno za poslove koje su obavljali, bez obzira na moguću potpunu lojalnost čovjeku koga su čuvali.
Istraga povodom ubistva premijera pokazala je da su kamere na zgradi Vlade Srbije dva dana ranije prestale da rade. Izlazeći iz službenog automobila, premijer je naišao na zaključana vrata, i tu je i strijeljan.
Ko je odgovoran za premijerovo obezbjeđenje?
 

 

 

Šef Đinđićevog obezbjeđenja, suprug ministarke, ranije izbačen iz policije

U obezbjeđenje premijera Đinđića primljeno je više lica koja su nepodobna za rad u organima unutrašnjih poslova, a među njima je i šef ličnog obezbjeđenja premijera gospodin Nenad Vukosavljević, koji je ranije izbačen iz policije, zbog teških prestupa. G. Vukosavljević je suprug ministarke Marije Rašete Vukosavljevic

IIzaslanik ministra policije "nosi" prijetnje

Izaslanik srpskog ministra unutrašnjih poslova saopštio je u ponedjeljak, oko 10 sati, potpisanom novinaru da je prešao dozvoljenu granicu, i da radi ono što ne bi smio da radi, i da će posljedice biti teške.
Razlog direktne prijetnje su mnogobrojne izjave ovog novinara, koji je dao stranim listovima i televizijama, u kojima je ukazivao na gangsterske poslove članova srpske vlade.
Možda će ovaj novinar prestati privremeno da piše, dok je u zatvoru, ako mu ne bude oduzet život. Ali, sloboda se mora osvajati. Što su zatvori puniji, sloboda je bliža.
 

Da li će vanredno stanje biti iskorišćeno za politička hapšenja

U Vladi Srbije spreman nalog za oduzimanje pasoša Vojislavu Koštunici i liderima opozicionih stranaka

U sklopu navodne borbe protiv organizovanog kriminala, u Vladi Srbije se uveliko govori o mogućnosti da, po nalogu premijera Zorana Živkovića, Bezbedonosno-informativna agencija - BIA, oduzme putne isprave bivšem predsjedniku SRJ Vojislavu Koštunici i potpredsjedniku Demokratske stranke Srbije Draganu Maršićaninu, saznaje "Dan" iz izvora iz srbijanske vlade.
U dobro obaviještenim krugovima se govori da je naloženo oduzimanje putnih isprava i Tomislavu Nikoliću i Aleksandru Vučiću, funkcionerima Srpske radikalne stranke, kao i Borislavu Peleviću i Draganu Markoviću Palmi, poslanicima u skupštini Srbije i funkcionerima Stranke srpskog jedinstva.
Postoji mogućnost da će narednih dana sva ova lica biti lišena slobode, a srpska vlada je počela sa kampanjom sumnjičenja stranačkih lidera za navodnu povezanost sa atentatorima na bivšeg premijera Srbije Zorana Đinjđića.
 

Milovan Brkić