Srijeda, 25. Jun 2003.PREDRAG POPOVIC, BIVŠI GLAVNI UREDNIK ZABRANJENOG DNEVNIKA, POTVRDIO JUCE NA SUDU

Goran Vesic "Nacionalu" smišljao afere


Pred krivicnim vijecem sudije Radomira Jankovica juce je održano sudenje Predragu Popovicu, nekadašnjem glavnom i odgovornom uredniku beogradskog dnevnika "Nacional". Popovica je tužio Goran Vesic, bivši savjetnik ministra unutrašnjih poslova, a sada savjetnik ministra odbrane, zbog teksta koji je o njegovoj aktivnosti objavljen u broju od 30. marta prošle godine.
Novinar Popovic je pred sudom izjavio da je autor spornog teksta njegov tadašnji zamjenik Dragan Vucicevic, koji se i pojavio na sudu da ovu tvrdnju posvjedoci.
U svom iskazu Popovic je naveo da je Goran Vesic prije ovog teksta, preko Dragana Novakovica, sada zaposlenog u Birou za komunikacije Vlade Srbije, podmetnuo "Nacionalu" cetiri afere. Rijec je o aferi navodnog ljubavnog skanadala Dragana Maršicanina, bivšeg predsjednika Narodne skupštine Srbije i potpredsjednika DSS-a, zatim aferu sa stambenim fondom Skupštine grada Beograda, te aferu sa spiskom navodnih ekstraprofitera. Posljednje dvije afere, rekao je Popovic, g. Vesic mu je sam saopštio u razgovoru održanom u Skupštini grada Beograda.
- Ispostavilo se da su sve afere bile izmišljene, i zbog toga smo dobili preko 50 tužbi – naveo je Popovic.
U daljem svjedocenju pred vijecem sudije Jankovica, novinar Popovic je istakao da je bio izložen prijetnjama, da ga je zvao Goran Vesic i prijetio mu gašenjem lista koji je uredivao, a prijetio je i njemu i porodici likvidacijom.
- Moj zamjenik Vucicevic, pomocnik Sveta Marjanovic i ja bili smo primljeni kod premijera Đindica, u zgradi Vlade Srbije. Tražili smo od njega zaštitu od Vesicevih prijetnji. Bili smo ljubazno primljeni, i vjerujem da postoji zapisnik sa tog razgovora, koji je bio službenog karaktera – istakao je Popovic.
Goran Vesic prisutvovao je jucerašnjem sudenju, ali nije imao pitanja za Popovica. Nije demantovao njegove navode. Bio je nervozan i cesto se smijao na Popoviceve odgovore. Sljedeca rasprava zakazana je za 22. septembar.
 

Petak, 27. Jun 2003.NOVI PRILOZI ZA RASVJETLJAVANJE ĐINĐICEVOG UBISTVA

Siniša Vucinic: Državna bezbjednost mi u zatvoru nudila 500.000 eura da optužim Koštunicu


Siniša Vucinic, nezaobilazni junak srpske politicke scene, odlucio je da povodom, kako kaže, skandaloznog ponašanja srpske vlade u slucaju Cedomira Jovanovica saopšti javnosti neobicnu ponudu koju mu je uputio predstavnik BIA-e (Bezbjednosno - informativne agencije).
Vucinic se u akciji srpske vlade poznatoj kao "Sablja", našao u pritvoru, pod optužbom da je opasan po bezbjednost Republike Srbije.
- Dana 26. marta, oko 18 casova, iz moje celije izveo me stražar i odveo u prostoriju u kojoj me ljubazno docekao gospodin koji mi je pokazao legitimaciju BIA-e. Pažljivo sam je zagledao, jer mi je to dozvolio. Upamtio sam i njen broj. Predstavio mi se kao Stole. Ponudio mi je da za 500.000 eura, kao nagradu, održim konferenciju za štampu, koju ce mi oni organizovati. Moja uloga je trebalo da bude uloga krunskog svjedoka. Trebalo je da kažem da sam slucajno navratio u prostorije DSS-a u Ulici brace Jugovica, u kojoj su vec sjedjeli general Aco Tomic, gospodin Rade Bulatovic, Dušan Spasojevic i Milorad Lukovic Legija.
Trebalo je da posvjedocim da sam tu slucajno došao, i da je nakon pola sata došao gospodin Vojislav Koštunica, koji je, nakon kraceg razgovora, ponudio Miloradu Lukovicu 600.000 dolara da likvidira predsjednika Vlade Zorana Đindica - navodi za "Dan" Siniša Vucinic.
Vucinic dalje istice da je ovu ponudu, kao budalastu, odmah odbio, da je službenik BIA i dalje bio ljubazan, i da su ga potom vratili u celiju, a sjutradan prebacili u grupnu sobu. Stražara koji ga je izveo upamtio je po broju znacke, a kasnije i identifikovao. Ponudu nije shvatio ozbiljno, ali se tek ovih dana osvijestio šta je sve mogao da uradi, da ju je istu prihvatio.

 

Subota, 28. Jun 2003.PREDSJEDNIK NEZAVISNOG SIDNIKATA POLICIJE MILOSAV VASIC PUŠTEN IZ PRITVORA

Tužilac odustao od gonjenja policijskog sindikalca


U akciji "Sablja" 20. marta uhapšen je i predsjednik nezavisnog sindikata policije Milosav Vasic. NJegovo hapšenje Vlada Srbije je gromoglasno najavila kao obracun sa kriminalom unutar policije.
Vlada je Nezavisni sindikat policije optužila za kriminalne zloupotrebe, saradnju sa mafijom. Predsjednik sindikata je sedam dana proveo zatocen u prostorijama SUP-a Beograda, a potom je priveden dežurnom istražnom sudiji Petog opštinskog suda u Beogradu, koji mu je 27. marta odredio pritvor, pod optužbom da je izvršio krivicno djelo pronevjere.
Istražni sudija Drugog opštinskog suda u Beogradu Rajko Ilic saslušao je sve svjedoke, koji je trebalo da potvrde da je, navodno, Vasic oštetio kasu sindikata.
Istraga je završena 20. maja, i predmet je vracen zamjeniku drugog opštinskog javnog tužioca Eleonori Cvijovic, koja je 20. juna obavijestila istražnog sudiju da odustaje od daljeg krivicnog gonjenja optuženog Milosava Vasica, usljed nedostatka dokaza. Istog dana Vasic je osloboden.
- Osim mene, u pritvoru je izvjesno vrijeme bio i sekretar sindikata Hajrudin Bajrovic – navodi Vasic.
On istice da je bio izložen mucenju, šikaniranju, nevidenom klevetanju u saopštenjima MUP-a Srbije. Nezavisni sindikat je zbog pokretanja postupka protiv predsjednika Vasica izbrisan iz registra sindikalnih organizacija.
- Skoro svi uhapšeni u akciji "Sablja" potpuno se nevini, i uhapšeni je radi licne osvete generala Sretena Lukica, koji me je hapsio i prije deset godina. Tužicu Republiku Srbiju tražicu ogromnu odšetu. Sramotu koju su mi nanijeli, zaista je teško oprati. Ali, srpska vlada i MUP Srbije opsjednuti su potrebom da uprljaju, osramote i ponize svoje gradane – navodi Vasic, koji najavljuje radikalniju borbu trenutno zabranjenog sindikata.