BANKROT IZ SAD

"Filip Moris" je na tenderu kupio DIN, a plaća na desetine milijardi dolara odštete pušačima

 

BEOGRAD - Sudija u državi Ilinois (SAD) naložio je prošle nedelje kompaniji "Filip Moris" da počne sa isplatom odštete i da položi kauciju od 12 milijardi dolara radi namirenja oštećenih građana, koji su ovu najveću američku duvansku kompaniju tužili, uz obrazloženje da su bili obmanutu reklamom da u cigaretama marke "laki" ima manje katrana.

List "Čikago tribjun" izveštava da ova odluka primorava kompaniju "Filip Moris" da počne isplatu pre ulaganja žalbe na presudu protiv kompanije. U martu je, piše list, još jedna grupa pušača "laki" cigareta dobila presudu od 10 milijardi dolara, jer su bili obmanuti od strane proizvođača u pogledu štetnosti od ovih cigareta. Ovi pušači, navodi list, nisu oboleli od posledica pušenja.

"Filip Moris" ne može da izda kauciju u tom iznosu i održi poslovanje", citirale su novine Vilijema Ohlemejera, predsednika kompanije i generalnog savetnika. Kompanija bi mogla uskoro da bankrotira, ugrožavajući isplate državama od duvanskog sporazuma iz 1998. godine.

Mnogi nezavisni analitičari se slažu da će "Filip Moris", protiv koga je u toku još nekoliko parnica, teških 206 milijardi dolara, uskoro bankrotirati.

Kompanija "Filip Moris" postala je prošle nedelje vlasnik Duvanske industrije iz Niša. Proglašena je, bolje reći, za pobednika na tenderu srpske vlade. Uslovi pod kojima je "Filip Moris" kupio fabriku iz Niša, koja se smatra najprofitabilnijom na Balkanu, manje-više su poznati. Upućeni smatraju da je Srbija ovom prodajom izgubila bar pola milijarde dolara keša. Slična fabrika u Maroku je prodata za milijardu i dvesta miliona dolara. Srpska je data po trostruko nižoj ceni.

Prodaja najveće srpske duvanske industrije američkoj kompaniji nad kojom se nadvija crna sudbina bankrotsva nije jedini slepi promašaj rasprodavanja srpske imovine. Otimanje, provizija, konta, dolari, evri, opasna su opsednutost činovnika Ministarstva za privatizaciju i tenderskih komisija.

Državni tužilac uporno ćuti, ne meša se u svoj posao. Sa kojih računa i od kojih para će "Filip Moris" platiti budzašto kupljenu duvansku fabriku iz Niša? I, šta će biti sa fabrikom, imovinom, zaposlenima, proizvođačima duvana, kada za neku nedelju ova kompanija, i zvanično, proglasi bankrot, a poverioci počnu da namiruju svoje dugove.

Američki sudovi dosuđuju milijarde dolara odštete pušačima koje "Filip Moris" nije pravilno obavestio o štetnosti pušenja njihovih cigareta, a srpski sudovi i tužilaštva, žmure na oba oka.

Vlahoviću važni tenderi

Umesto očekivanih miliona dolara, Srbija će dobiti bankrotiranog kupca. Oni koji su Duvansku industriju iz Niša prodali američkoj kompaniji, svakako su znali sa kakvim se problemima kompanija suočava, da su njeni računi u blokadi, a mnogobrojne tužbe, sa potpunim izgledom da budu prihvaćene, ukazuju da imovina kompanije neće biti dovoljna da pokrije potraživanja. Srpskom ministru za privatizaciju gospodinu Vlahoviću važni su tenderi, brojke o količini para koje se slivaju u budžet Vlade i u džepove onih koji na tim tenderima rade. Sudbina hiljada radnika, uzgajivača duvana i nesigurnost pušača od straha zbog povećanja cene, daleko su od interesovanja srpske vlade i njenih ministara.
 

M.  BRKIĆ