"Danas" 7.07.2003

PISMA

Isključenje bez obrazloženja


Javnost je, u vreme vanrednog stanja, obaveštena, iz usta predsednice Nezavisnosg udruženja novinara Srbije, gospođe Milice Lučić-Čavić, da sam isključen iz članstva ovog novinarskog udruženja, čiji sam jedan od osnivača.
Nisam bio u prilici da čujem usmeno obrazloženje razloga koji su gospođu Čavić i još četvoro članova Izvršnog odbora rukovodili da me "u zlo doba" isključe. U to vreme čamio sam u ćeliji Okružnog zatvora u Beogradu. Uhapšen sam 4. aprila, u akciji srpske policije, nazvanoj "Sablja".
Kada sam 14. aprila, ipak, pušten na slobodu, rešenjem ministra unutrašnjih poslova, mogao sam da se obavestim i o razlozima mog isključenja iz NUNS-a.
Na žalost, tek 23. aprila dobio sam kratak dopis iz NUNS kojim me obaveštavaju da sam odlukom Izvršnog odbora isključen iz NUNS. Dopis ne sadrži nikakvo obrazloženje.
Možda moje pisanje kod nekih izaziva loša osećanja, možda ja i grešim. U civilizovanom svetu postoji osnovno pravilo da se optuženom omogući da se brani. Razumeo bih gospođu Lučić-Čavić da je na sednicu Izvršnog odbora pozvala i moju malenkost, da me pogledaju u oči, i kažu mi zbog čega oni misle da "kršim kodeks novinara".
Nakon mog hapšenja, veliki broj diplomata i predstavnika nevladinih organizacije zahtevao je od srpskih vlasti da objasni razloge mog hapšenja. Uostalom, 25 godina mog novinarskog rada, ne može poništiti jedna nerazjašnjena odluka aktuelne predsednice NUNS.
Ostaje mi da je pozovem, da makar preko stranica Danasa, i iako sa velikim zakašnjenjem, objasni u čemu se sastojalo moje "kršenje kodeksa novinara", zašto joj se toliko žurilo, da nije našla za shodno da čuje i moje makar i neargumentovane reči odbrane.

Milovan Brkić


"Blic News" 2.07.2003


"Kurir" 30.06.2003

 

 

 

NOVINARI SA ZNAČKOM                                                                                                       

Članovi "sedme sile" iz različitih motiva radili su ili rade za policiju, a postoje čak i čitavi mediji koji obavljaju poslove za MUP

BEOGRAD - Ultrabrza akcija MUP-a Srbije koja se odigrala u petak, kada je demantovana falsifikovana naredba načelnika RJB, generala Sretena Lukića, u kojoj se navodi da je predsednica NUNS-a Milica Lučić Čavić saradnik policije i koja za to prima novac, otvorila je pitanje saradnje policije i medija. Ne samo saradnje, već koliko ima novinara koji rade za policiju, za to primaju novac, samo što ne nose uniformu. Glavni urednici dnevnih listova u Srbiji i Crnoj Gori dele mišljenje da ima novinara koji iz različitih motiva rade ili su radili za policiju, a neki od njih smatraju da te poslove obavljaju i pojedini kompletni mediji.

Samo sumnja

- Mislim da ima novinara koji rade za policiju, ali ne u smislu da ih je policija ubacila, već da ih je vrbovala iz redova novinara. Ranije sam imao takve ljude, ali nikada nemate konkretne dokaze protiv njih već samo osnovanu sumnju. Oni mogu ili da dostavljaju informacije policiji ili da u novinama objavljuju poluinformacije koje bi trebalo da izazovu određene reakcije - kaže Duško Jovanović, glavni i odgovorni urednik podgoričkog "Dana".

Momčilo Petrović, glavni i odgovorni urednik ''Balkana'', nije član "ni UNS ni NUNS" pa ne zna za takve pojedinačne slučajeve, ali pretpostavlja da oni postoje i posebno naglašava da ima listova koji u "celini rade za policiju".

Izvor u MUP-u: Panika!

- Kad su vaši novinari zvali Ministarstvo i rekli o čemu se radi, u našoj službi je nastala panika. Neki naši šefovi su pomislili da su naše veze u medijima provaljene pa su, naravno, hteli da sve saseku u korenu. Te naše veze u medijima su veoma važne i ne bi bilo zgodno da ih neko provali. Zbog toga je i sasvim logično da smo ovako reagovali - kaže sagovornik Kurira iz vrha policije, objašnjavajući akciju MUP-a kada je demantovana veza prvog čoveka NUNS-a i policije.

(R. K.)

- Neko to radi iz uverenja, neko da bi zauzvrat dobio ekskluzivne informacije, a neko možda i iz simpatija - smatra Petrović.

Doušnički mediji

Slavoljub Kačarević, prvi čovek ''Glasa javnosti'', kaže da je tajna policija ranije imala svoje doušnike u novinama, ali je to danas prevaziđeno jer "postoje lakši načini da se prikupe informacije".

- Uvek se pričalo o novinarima u policiji, a retko je to moglo da se dokaže. Poznato je da su neki ljudi iz novina prešli da rade u policiju, ali ne i obrnuto. Mnogi novinari održavaju veze sa policijom kako bi došli do informacija i to je često jedini način jer se informacije teško pribavljaju regularnim putem - uveren je Kačarević.

- Poslednjih tranzicijskih godina imamo čak primera da se čitavi mediji u svojoj organizaciji i uređivačkom konceptu baziraju na policajštini i doušništvu. Ne smatram da je to dobro ni za jedne ni za druge i mnogo me nervira prevelika opsednutost političkih struktura policijom i policijskim aferama. U listovima u kojima sam radio uvek sam se trudio da policajce među nama prepoznam ne zamerajući im mnogo, ali ih smeštajući u profesionalnu i intelektualnu fioku, gde i spadaju - ističe Božidar Andrejić, zamenik glavnog urednika lista ''Danas''.

Brkić: Koincidencija datuma

- U okviru akcije "Sablja" policija me je uhapsila 4. aprila uveče. Kad su me priveli u policiju pitao sam ih zašto su toliko dugo čekali, očekivao sam da me privedu ranije. Policajac mi je odgovorio: "Tek danas su te isključili iz NUNS-a.'' Ispostavilo se sasvim tačnim da sam isključen iz NUNS-a 4. aprila, ali pod nerazjašnjenim okolnostima. Tek 7. aprila Vlada je saopštila da sam lišen slobode, a Milica Lučić-Čavić je o meni ispričala razne gadosti. Šta vam to govori? Datumi o izvesnim delatnostima i aktivnostima se apsolutno poklapaju - kaže novinar Milovan Brkić, koji je u jednom danu uhapšen i izbačen iz NUNS-a.

(R. K.)