TAJNA DOKUMENTA OTKRIVAJU ZAVJERU PROTIV KOMANDANTA "CRVENIH BERETKI"

Načelnik novosadske policije sa Čedom Jovanovićem pripremao Legijinu likvidaciju

    Sukob Jedinice za specijalne operacije, poznatije kao ``crvene beretke``, sa vladom tadašnjeg premijera, pokojnog Zorana Đinđića, iznenada je eskalirao pretprošle godine štrajkom ove jedinice, koja je svoj protest iskazala blokadom Beograda, i zahtjevom za smjenom ministra unutrašnjih poslova Dušana Mihajlovića. Kao razlog štrajka pripadnika JSO tada je zvanično navedeno hapšenje braće Banović u Obrenovcu, koji su potom isporučeni Haškom tribunalu.
Braća su, saopšteno je, nekada bili pripadnici ove jedinice, a njihovo spektakularno hapšenje na obrenovačkoj pijaci izršila je, navodno, ova jedinica.
Ovih dana veoma obaviješteni krugovi imaju dokument koji razjašnjava prirodu iznenadnog sukoba "crvenih beretki" i pokojnog premijera Đinđića.
Osjećajući nelagodu zbog postojanja JSO-a, premijer Đinđić je sa tadašnjim šefom poslaničke rupe DOS-a g. Čedom Jovanovićem i jednim potpredsjednikom svoje vlade, uz pomoć tadašnjeg načelnika Sekretarijata unutrašnjih poslova Novog Sada g. Đorđa Ostojića (koji je nakon ubistva premijera Đinđića oktroisan ukazom neustavne predsjednice NatašeMićić za državnog tužioca Srbije), pokušao da organizuje atentat na tadašnjeg komandanta JSO pukovnika Dušana Maričića Gumara i bivšeg komandanta pukovnika Milorada Lukovića.
Pukovnik Luković je i nakon napuštanja JSO-a, često dolazio u Kulu, gdje je vježbovni centar i komanda jedinice bila smještena.
Načelnik novosadskog SUP-a g. Đorđe Ostojić je, po instrukcijama premijera Đinđića i g. Čedomira Jovanovića, blizu jednog mosta u Kuli ostavio dva kamiona, sa oznakama strane registracije. Oni su bili napunjeni plastičnim eksplozivom, i trebalo je da budu aktivirani kada kolima naiđu bivši i tadašnji komadant ove jedinice.
Sticajem okolnosti, g. Luković tih dana nije dolazio u Kulu, i specijalci iz `"crvenih beretki" uočili su kamione koji duži period stoje parkirani a specijalci su ih, potom deaktivirali.
Desetak dana kasnije, "Crvene beretke" su u vježbovni centar u Kulu privele načelnika novosadskog SUP-a g. Đorđa Ostojića, koji je detaljno, pismeno i pred kamerom, priznao svoje učešće u zavjeri. Dao je riječ da o svom svjedočenju neće nikom reći, što je, po svemu sudeći, i učinio. Nakon premijerovog ubistva, on je, iznenada, postavljen za državnog tužioca Srbije, što je iznenadilo i mnoge ministre srpske vlade.
Taj neuspio pokušaj atentata na komandante JSO izgleda da je definitivno na smrt sukobio premijera Đinđića i komandu "crvenih beretki". Priznanje sadašnjeg državnog tužioca, odbrana, saznaje "Dan", koristiće na suđenju optuženima za atentat na pokojnog premijera Đinđića, i očekuje se veliki skandal.
M. BRKIĆ

 
   
Četvrtak, 28. Avg. 2003.