"Kurir"

 

 

25. jul 2003.

MIHAJLOVIĆ NIJE NI PROČITAO ČLANAK MILOVANA BRKIĆA

Ministar policije porekao da je naredio hapšenje novinara zbog tekstova objavljenih u podgoričkom "Danu" u vreme vanrednog stanja

 

BEOGRAD - Srpski ministar policije Dušan Mihajlović porekao je pred istražnim sudijom Drugog opštinskog suda u Beogradu da je naredio hapšenje novinara Milovana Brkića zbog tekstova objavljenih u podgoričkom listu "Dan" u vreme vanrednog stanja, tvrdeći da uopšte nije znao da je on bio u zatvoru, saznaje Kurir u odlično obaveštenim izvorima.

Protiv Brkića je pokrenuta istraga na zahtev Drugog opštinskog tužilaštva u Beogradu zbog sumnje da je tekstovima pod naslovom "Dušan Mihajlović organizovao likvidaciju?" i "Krvoproliće u srpskim zatvorima", objavljenim u listu "Dan", oklevetao ministra policije. U spornom tekstu, Brkić je napisao da je ministar, navodno, organizovao likvidacije Ivana Stambolića, atentat na Vuka Draškovića i pokojnog premijera Zorana Đinđića.

Posle saslušanja ministra, Brkić je izjavio da je Dušan Mihajlović priznao da nije ni pročitao sporni tekst.
- Mihajlović je rekao da mu je služba MUP-a nadležna za čitanje tekstova "samo delimično" rekla šta je pisalo. Predložio sam da ministru pročitam tekst u kome sam, između ostalog, napisao da su na zgradi Vlade dva dana uoči atentata na premijera bile isključene kamere i da je pucano iz zgrade Vlade, ali je sud to odbio - rekao je Brkić.

Brkić je bio u zatvoru 11 dana, a posle ukidanja pritvora oduzet mu je pasoš i naređeno da se svakih sedam dana javlja u OUP Čukarica.

Saslušanjem ministra policije u ovom slučaju je okončana istraga, a spisi će biti dostavljeni sudiji, koji bi trebalo da zakaže suđenje.

Lift blokiran zbog ministra

Dušan Mihajlović došao je u sud u pratnji dvojice telohranitelja. U zgradu je ušao kroz garažu Palate pravde kako bi izbegao fotoreportere, a do sudnice ga je dopratio sudski stražar. Za 25 minuta, koliko se zadržao kod sudije, neprekidno je bio blokiran mali lift, kojim se dovezao. Po izlasku iz sudnice odbio je da odgovara na pitanja novinara i žurno napustio zgradu.

(S. Dž. S.)

 

 

 

“Danas”

 Istraga protiv novinara Milovana Brkića

Saslušan Dušan Mihajlović

Beograd - U istrazi koju je protiv novinara Milovana Brkića pokrenulo Drugo opštinsko tužilaštvo, zbog klevete, saslušan je ministar unutrašnjih poslova Srbije Dušan Mihajlović.
Brkić je bio uhapšen 4. aprila u okviru akcije "Sablja" i zadržan je u pritvoru 11 dana. MUP Srbije je podneo protiv Brkića krivičnu prijavu zbog tekstova objavljenih u podgoričkom dnevniku Dan, kojim se prema tvrdnjama policije, iznose neistine o MUP Srbije i samom ministru. Brkić je juče izajavio da je policija podnela krivičnu prijavu protiv njega zbog tekstova "Dušan Mihajlović organizovao likvidacije", "Krvoproliće u srpskim zatvorima". Naveo je da je u tekstovima postavio pitanje zašto su kamere oko Vlade bile isključene dva dana pre atentata na premijera Zorana Đinđića, zašto je on zadržan u zgradi Vlade 10 minuta nakon što je pogođen i zašto je većina njegovih telohranitelja imala kriminalni dosije. Napomenuo je i da je napisao da je Svetlana Ražnatović - Ceca maltrerirana u zatvoru.
Ministar Mihajlović je rekao pred istražnim sudijom Denisom Bećirićem, tužiocem Milošem Samardžićem i osumnjičenim Brkićem da nije obraćao posebnu pažnju na tekst i da nije on izdao nalog za hapšenje autora, niti da je znao da je novinar uhapšen. Naveo je da nije pročitao ceo tekst, ali da je shvatio da mu je svrha da omalovažava rad MUP i njega kao ministra. Napomenuo je da nije podnosio krivičnu prijavu i da "prepušta sudu i državi da postupak vodi ukoliko smatra da je položaj ministra takav da ga treba štititi od ovakvih dela". V. Z. C.

 

“Politika”

U DRUGOM OPŠTINSKOM SUDU U BEOGRADU

Svedočio Dušan Mihajlović 

U Drugom opštinskom sudu u Beogradu juče se kao svedok u istrazi protiv novinara Milovana Brkića zbog klevete u svojstvu svedoka pojavio ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović. On je izjavio da mu je poznato da je u vreme koje se pominje izašao tekst koji govori o njegovoj umešanosti u atentat na premijera Zorana Đinđića. Po Mihajlovićevim rečima, takvih tekstova je bilo još i on na taj nije obratio posebnu pažnju.

U svakom slučaju, kako je napomenuo ministar policije, reč je o neistinama koje su plasirane sa namerom da se diskredituje MUP Srbije i on sam kao ministar i da se na neki način označi kao meta. Mihajlović je dodao da on nije podneo krivičnu prijavu protiv Brkića i da prepušta tužilaštvu, sudu i državi da postupak vode, ukoliko smatraju da je položaj ministra takav da ga treba štititi od ovakvih dela. Mihajlović je kazao i da je netačno da je on naredio hapšenje novinara koji je sporni tekst napisao, kao i da nije znao da je novinar uhapšen.

Zapisnik o svedočenju ministra novinarima je podelio Milovan Brkić koji je rekao da mu je oduzet pasoš i da bez odobrenja suda ne može da napušta mesto boravišta. Njemu je naloženo i da se jednom nedeljno javlja policijskoj stanici Čukarica. Brkić je uhapšen 4. aprila, a pušten je iz pritvora 14. aprila ove godine, zbog tri sporna teksta koja su objavljena u podgoričkom nedeljniku "Dan". Policija je Brkiću privremeno oduzela i dva računara, video-kasete, kompakt- diskove i flopi-diskove.

M. Ž. L.