Obustavljena istraga protiv novinara Milovana Brkica

 

BEOGRAD

Istrazni sudija Drugog opstinskog suda u Beogradu Ljiljana Blagojevic u ponedeljak je donela resenje kojim se obustavlja istraga protiv novinara Milovana Brkica.
Zahtev za istragu protiv Brkica podnet je 11. marta prosle godine jer je u sudnici Prvog opstinskog suda, navodno, fizicki nasrnuo na sudiju Tatjanu Bezmarevic- Janjic i zapisnicara Gabrijelu Jaglicic.
Sudija Ljiljana Blagojevic pokrenula je istragu koja je okoncana tek 24. aprila ove godine iako po zakonu ne moze da traje duze od sest meseci. Prilikom istrage nijedna od ostecenih se nije pridruzila zahtevu tuzioca, a svi svedoci su izjavili da Brkic nije ni pokusao da napadne sudiju i zapisnicara. Krivicu za incident svedoci svaljuju na Jaglicicevu, koja je arogantnim ponasanjem provocirala novinara.
Nakon zavrsetka istrage spisi su dostavljeni Drugom opstinskom tuzilastvu, koje je bilo u obavezi da u roku od 15 dana podigne optuznicu. Tek pre dve nedelje tuzilastvo je obavestilo istraznog sudiju da je zbog nedostatka dokaza odustalo od daljeg gonjenja.
Brkic je za "Balkan" izjavio da je pod istragom bio vise od godinu dana, zahvaljujuci predsedniku Drugog opstinskog suda Gordani Mihajlovic, cije je izuzece trazio.
Brkic smatra da je bio proganjan po nacionalnoj osnovi i da je grupa sudija romske nacionalnosti, koju su predvodili predsednik suda i njen zamenik Jane Pardjovski, pokusala da ga diskredituje kao novinara koji godinama pise o zloupotrebama u pravosudju. Brkicevi advokati najavili su zahteve za odstetu koje ce dostaviti Ministarstvu pravde.
D. S.