11. jul 2003.

MINISTAR POLICIJE NIJE SVEDOČIO

BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović juče nije svedočio pred istražnim sudijom Drugog opštinskog suda u Beogradu Denisom Bećirićem. Sudija Bećirić odredio je saslušanje ministra Mihajlovića u postupku koje je Drugo opštinsko javno tužilaštvo u Beogradu pokrenulo protiv novinara Milovana Brkića zbog tekstova koje je objavljivao u podgoričkom listu "Dan" u vreme vanrednog stanja.

Brkić je uhapšen 4. aprila, a nakon 11 dana provedenih u Okružnom zatvoru priveden je dežurnom istražnom sudiji Trećeg opštinskog suda u Beogradu, koji je odbio da donese rešenje o produženju pritvora.

Drugo opštinsko javno tužilaštvo je potom podiglo optužni predlog protiv Brkića, navodeći da je u svojim tekstovima izneo "niz neistina o radu ministra policije Dušana Mihajlovića". Novinaru je zabranjeno da napušta Beograd, uvedena mu je obaveza nedeljnog javljanja policiji i oduzet pasoš. Istražni sudija Bećirić naknadno je ukinuo ove mere i odlučio da sasluša ministra Mihajlovića.

Ministrov šef kabineta, pukovnik Ivan Đorđević, je 30. juna pismeno obavestio novinara Brkića o razlozima njegovog hapšenja, pretresanja stana i drugim merama "u cilju sprečavanja daljeg širenja neistina na račun ministra policije".
Saslušanje Mihajlovića zakazano je za 24. jul.

(I. C.)