Utorak, 03. Jun 2003.

ZAR DA MINISTAR ODBRANE SUDI O NOVINARSKOM PROFESIONALIZMU

Milovan Brkic: Gospodine Tadicu, nijeste me tužili kada sam za vas prenosio pare iz inostranstva

~ Nijesam znao da je kritika rada ministra napad na Ministarstvo odbrane kao instituciju ~ Ni Ministarstvo odbrane nije sveta krava, da se o njemu ne može kriticki govoriti


Uvijek se, iznova, iznenadim potezima politicara iz Demokratske stranke. Dok sam godinama, za vrijeme prethodnog režima, na sva usta kritikovao postupke tadašnje vlasti, nijesam ni slutio da ce oni sa kojima sam mjesecima išao u demonstracije, promovisao njihove ideje, dobijao umjesto njih batine, i išao umjesto njih u zatvor, a za potrebe finansiranja stranaka iz DOS-a iz inostranstva, umjesto njih, koji nijesu imali kuraži, prenosio novac od nevladinih organizacija, kada dodu na vlast, da mi prijete saopštenjima preko svih TV stanica, radija i listova, povodom mojih, makar i neodmjerenih kritika u nekom listu, koji još ima kuraži da se bori za, DOS-ovim dolaskom na vlast, sahranjenu istinu.
Nijesam znao da granice, navodne neprofesionalnosti, u novinarstvu propisuje ministar odbrane. Nijesam znao da je kritika rada ministra, napad na Ministarstvo odbrane, kao instituciju. Ni Ministarstvo odbrane nije sveta krava, da se o njemu ne može kriticki govoriti.
Ministar Boris Tadic, svojim reakcijama na moj tekst u nedjeljnom izdanju DAN-a, pokazuje da srbijanska vlast sebe smatra ustolicenom, i sebi dovoljnom, a da su gradani za nju obicni podanici.
Meni je žao što jedan moj opširan i analiticki tekst posvecen radu ministra odbrane g. Tadica nije objavljen u DAN-u.
Koristim priliku da postavim ministru nekoliko pitanja. Vi ste, gospodine Tadicu, iznenadno, postavljeni na tu dužnost. Nijeste se pripremnali za preuzimanje najosjetljivije funkcije u Saveznoj vladi. O vojsci skoro ništa ne znate. Psiholog ste po obrazovanju. Vaš pomocnik je g. Andelkovic, aktuelni direktor Javnog komunalnog preduzeca "Parking servis" iz Beograda. Mlad je covjek, pravnik je po obrazovanju. Slicnog iskustva je i Vaš savjetnik gospodin Goran Vesic. Specijalni savjetnik u Vašem kabinetu je g. Bojan Dimitrijevic, samozvani vojni analiticar, bez vojnog obrazovanja.
Da li Vi, gospodine ministre odbrane, sa takvim saradnicima, u cestim odlasima u lov, sa svitom tjelohranitelja, pravite planove reorganizacije vojske i odbrambenog sistema?
Da li ste, i kada, na koji nacin, vaš koncept reoragnizacije vojske i vojne doktrine, ponudili Vladi Republike Srbije i Vladi Crne Gore, koje treba da taj koncept prihavte. Da li ste se obratili poslanicima Skupštine Srbije i Crne Gore?
Pravite novu vojnu doktrinu državne zajednice. To stalno tvrdite. Pitam vas, gospodine ministre, kakvi su planovi saveznog ministarstva spoljnih poslova u pogledu spoljne politike države zajednice u narednih pet godina, da ne kažem na duži rok.
Kakva je perspektiva poštovanja rezolucije UN 1244 u odnosu Kosova kao sastavnog dijela Srbije?
Ko Vas je, gospodine ministre, ovlastio, da o odbrambenoj sposobnosti zemlje, Vi, koji ste iz nebuha pali na funkciju ministra odbrane, to pitanje smatrate Vašim licnim pravom?
Da li je tacno da ste u zgradi Ministarstva odbrane iznajmili prostorije pripadnicima Ministarstva odbrane Engleske, koji su "nadzorni organ" našim oficirima?
Da li vaš specijalni savjetnik "vojni analiticar" g. Bojan Dimitijevic, inace blizak službama tog nama "prijateljskog ministarstva", neovlašceno vodi Upravu za odnose sa stranim vojnim službama, koja inace, ima svog nacelnika, profesionalnog oficira.
S nestrpljenjem ocekujem da se sretnemo na sudu.

Milovan BRKIC