TAJNA PREDMETA KP 02/03 KOJI JE PROGLAŠEN DRŽAVNOM TAJNOM

Čeda Jovanović pozajmio Dušanu Spasojeviću tjelohranitelja

 

 

 

Istraga koju vodi specijalni istražni sudija Okružnog suda u Beogradu Vučko Mirčić protiv osumnjičenih za učešće u atentatu na premijera Srbije, pokojnog Zorana Đinđića, privodi se kraju. Samo joj dokazi sve više nedostaju.
Kada je na vanrednoj konferenciji za novinare, nasljednik pokojnog Đinđića, novoizabrani premijer Zoran Živković, saopštio 24. marta, da su lišeni slobode atentator Zvezdan Jovanović, pomoćnik komandanta dotadašnje Jedinice za specijalne operacije i Saša Pejaković, pripadnik te jedinice, zbog osnovane sumnje da su iz snajperske puške lišili života premijera Srbije, očekivalo se da će javnost odmah biti obaviještena o svim detaljima te istrage.
Ali...
Predmet KP 02/03 Okružnog suda u Beogradu proglašen je državnom tajnom, a svi branioci okrivljenih upozoreni su, uz potpis, da ne smiju odavati činjenice do kojih dođu svojim učešćem u ovom predmetu.
Zahvaljujući činjenici da je u Srbiji sve na rasprodaju, došli smo i do zapisnika o ispitivanju optuženog Saše Pejakovića iz Subotice, bivšeg pripadnika JSO-a.
Na pitanje istražnog sudije, okrivljeni Pejaković izjavi: ... "ja sam pripadnik JSO. Od kada je na vlast došla koalicija DOS, po naređenju pretpostavljenih, bio sam zadužen za lično obezbjeđenje gospodina Čedomira Jovanovića, šefa poslaničke grupe DOS-a u narodnoj skupštini.
Sa gospodinom Javanovićem imao sam korektne službene odnose, kakvi priliče odnosu radnika obezbjeđenja prema državnom funkcioneru.
Gospodin Jovanović je prema meni bio korektan, dok sam vršio njegovo obezbjeđenje. Nekoliko mjeseci uoči atentata, na predlog gospodina Jovanovića, prebačen sam da vršim obezbjeđenje Dušana Spasojevića, kojeg sam upoznao tako što je Jovanović često odlazio kod Spasojevića u Zemun, u njegovu kuću, a kojom prilikom sam i ja bio sa njim, kao pratilac, sa ostalim kolegama.
Ulogu ličnog pratioca Spasojević Dušana odobrio je i moj pretpostavljeni starješina L..... kome sam redovno podnosio izvještaje.
Jovanović me je predstavio Spasojeviću, kao dobrog profesionalca.
Inače, moram da napomenem da ja sa Spasojevićem i njegovim prijateljima, nijesam bio u bliskoj vezi, osim profesionalne. Platu sam primao u jedinici, kao i svi ostali zaposleni. Poklone od Spasojevića nijesam dobijao". Na posebno pitanje istražnog sudije, okrivljeni Saša Pejaković odgovara: ...
"Nijesam bio blizak u toj mjeri sa grupom Dušana Spasojevića. Sjećam se da su onih mjesec dana uoči atentata na premijera, pričali da bi trebalo izvršiti vojni udar. Pominjali su da bi Milorad Luković, bivši komadant moje jedinice, trebalo da postane šef svih specijalnih snaga u zemlji, a da bi za ministra odbrane trebalo da postave Borisa Tadića, sa zadatkom da odmah smijeni generala za bezbjednost Acu Tomića.
Ove priče ja nijesam ozbiljno shvatao, jer sam kao lice koje obezbjeđuje druge ličnosti, naučio da njihove priče ne slušam, i da se njima ne opterećujem. Kao obezbjeđenje sada pokojnog Dušana Spasojevića, ostao sam i poslije 12. marta, po nalogu mojih starješina g. Spaosjevića obezbjeđivao sam sve do 17. marta, kada sam od starješine dobio nalog da se odmah vratim u jedinicu. Starješinu L..... sam svako jutro i tokom dana obavještavao telefonom o svom kretanju i dobijao sam zadatke od njega, da ostanem sa Spasojevićem i Miletom Lukovićem.
Kada sam dobio nalog da napustim obezbjeđenje pokojnog Spasojevića, vratio sam se u jedinicu, na raspored. Nikada nijesam imao nikakva saznanja da ova grupa planira atentat na premijera Đinđića, niti sam sa pomoćnikom komadanta potpukovnikom Zvezdanom Jovanovićem u tome, na bilo koji način, učestvovao..."
U spisima predmeta KP 02&03 Okružnog suda u Beogradu ima dosta pikanterija koje tek treba da objasne ulogu sadašnjih potpredsjednika srpske vlade Čedomira Jovanovića i ministra policije Dušana Mihajlovića.
M.BRKIĆ

 

 


Ponedeljak, 28. Jul 2003.