Žrtvovanje najboljeg oficira

Krga raportirao NATO-u

 

 

 

Načelnik Generalštaba Vojske državne zajednice Srbija i Crna Gora general-pukovnik Branko Krga juče je referisao u Budimpešti obavještajnim oficirima NATO alijanse o naporima Ministarstva odbrane da "očisti" vojsku od "ruskog elementa".
Povod za referisanje je hapšenje potpukovnika Obavještajne uprave Ministarstva odbrane potpukovnika Dragoljuba Živkovića, pod optužbom da je špijunirao za rusku vojnu obavještajnu službu (GRU) i Federalnu obavještajnu službu (FOS), kao i zadržavanje u oficirskom pritvoru dvojice pukovnika ove uprave.
Potpukovnik Dragoljub Živković je radio kao pomoćnik načelnika strategijskog centra Obavještajne uprave. Na predlog general-pukovnika Branka Krge vanredno je unaprijeđen iz čina majora u čin potpukovnika.
Kako saznajemo iz pouzdanih izvora iz Ministarstva odbrane, potpukovnik Žarković je u okviru svojih profesionalnih zadataka morao da kontaktira sa kolegama iz ruske armije, jer Vojska državne zajednice ima međunarodni ugovor o vojno-tehničkoj saradnji sa ruskim ministarstvom odbrane, koji je još na snazi, a vrijednost tog ugovora mjeri se stotinama miliona dolara.
Želja krugova bliskih Ministarstvu odbrane i srpskoj vladi da se dodvore NATO alijansi rezultirala je i hapšenjem i montiranjem procesa najboljim oficirima, sa ciljem da se podrije odbrambena moć državne zajednice, Rusija i primora da ne podrži zahtjeve Srbije, u pogledu nadležnosti na teritoriji Kosova. Srpski oligarsi će za ovu uslugu naplatiti od albanskih lobista stotine miliona dolara.
Ruska vlada se suzdržala od javnog odgovora na provokacije iz Beograda, ali će odgovor u svakom slučaju, za očekivanje je, biti vrlo neugodan, ako se ima u vidu zavisnost srpske privrede od ruskog gasa i nafte, i ogorman dug prema Rusiji.
Kako saznajemo, general Krga namjerava da se, nakon povratka iz Budimpešte, povuče sa dužnosti načelnika Generalštaba.
M.BrkiĆ

 

 


Srijeda, 24. Sep. 2003.


 

TRAGOM VIJESTI O HAPŠENJU OFICIRA OBAVJEŠTAJNE UPRAVE

Ruska kola ispred Čovićeve imperije

 

 

 

Spekulativna vijest koju su počeli da objavljuju mediji, kojom se saopštava da su organi uprave za bezbjednost vojske državne zajednice uhapsili dvojicu pukovnika i jednog potupukovnika Obavještajne uprave Vojske Srbije i Crne Gore (Druge uprave Generalštaba), i da su u toku hapšenja više visokih i najviših oficira ove službe, pod optužbom da su špijunirali u korist ruske vojne službe bezbjednosti, iznova je sablaznila srbijansku javnost.
Iole upućeni u poslove špijunaže znaju da se u jednoj maloj i relativno beznačajnoj armiji ne vrbuje skoro cijela obavještajna uprava da bi špijunirala za stranu službu, jer uvijek postoji mogućnost da se tako brojna grupa otkrije, a drugo, ako su ti ljudi plaćeni, onda je bespotrebno plaćati toliki broj obavještajaca.
Najnovije prljanje armije najavio je savjetnik predsjednika državne zajednice, penzionisani general Blagoje Grahovac, a (u)djelo je sproveo potpredsjednik srpske vlade Nebojša Čović, koji je uspio da svog pulena Momira Stojanovića progura za načelnika Uprave za bezbjednost Vojske Srbije i Crne Gore.
Zanimljivo je da su u ponedjeljak oko 18 časova ispred zgrade FMP-a, Čovićeve poslovne imperije, bila parkirana kola ruske ambasade, sa diplomatskim tablicama.
M.BRKIĆ

 

 


Srijeda, 24. Sep. 2003.